Jeg trodde først han refererte til en ekslusiv kaffetype jeg hadde en vag anelse om at fantes men ikke visste noe om. Da han forklarte nærmere hva dette var forsto jeg at dette var noe helt spesielt som jeg gjerne vil dele med bloggens lesere. De av dere som lenge har kjent til denne kaffen må ha meg unnskyldt for å skrive om gårsdagens nyheter. Civet-kaffe er nemlig den dyreste og mest eksklusive kaffen man kan oppdrive, og i følge ryktene vet man ikke hva virkelig god kaffe er før man har smakt den (til rundt 4500 kroner pr kilo). Jeg tok en slurk av den sure fair-trade kaffen vi har på SUMs trakter og ville høre mer.
En Palmesivett – eller toddykatt (Paradoxurus hermaphroditus) tilhører snikkatt-familien og lever i Indonesias jungel. I nattens mulm og mørke forsyner den seg av de beste kjøttfulle bærene på kaffeplanten. I kattens mage gjærer disse bærene, og mens bærene vandrer gjennom kattens fordøyelsessystem, angripes bønnene av kattens magesyre og fordøyelsesbakterier. Proteolytiske enzymer siger inn i kaffebønnene og fjerner visstnok en del bitterstoffer. Når bønnene – sammen med det andre som har stått på toddykattens spisekart - når endetarmen og etter et par trykk blir til toddykattelort, har råstoffet til verdens mest bedritne kaffekopp oppstått. Kattelorten samles inn, kaffebønnene presses ut for annen gang, finsorteres, brennes, og det hele selges til kaffe-feinschmeckere verden over.
Denne prosessen har ikke jeg noen problemer med – dette er jo gjenbruk av beste sort. I sulteforingstidens gamle Norge matet vi kyrne med både fiskeslo og hestemøkk for at de skulle klare seg gjennom vårknipa, og at det kanskje kan bli god kaffe av kattemøkk er et av verdens små undere som bekrefter folks oppfinnsomhet og evne til ressursutnyttelse. Vanskene kommer når etterspørselen etter nok et conspicuous-consumption produkt blir større enn tilbudet, og folks oppfinnsomhet søker å bøte på dette. Løsningen har vært å fange ville toddykatter, bure dem inne som pelsdyr eller burhøns, tvangsfôre dem kaffebær, og dermed lage toddykattlort-kaffefabrikker. Både PETA og andre organisasjoner med dyrevelferd i fokus har ropt varsko, men barristaene med det rette kundegrunnlaget fortsetter å brygge kaffe på dritten. Velbekomme!
http://action.petaasiapacific.com/ea-action/action?ea.client.id=110&ea.campaign.id=22769
http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2008/apr/11/foodanddrink.consumeraffairs
http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2008/apr/11/foodanddrink.consumeraffairs
Bilder fra wikimedia Commons:
By TigrouMeow (Own work) [CC-BY-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons By Gunawan Kartapranata (Own work) [CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons By surtr (Flickr: luwak (civet cat)) [CC-BY-SA-2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons
Log in to comment
Not UiO or Feide account?
Create a WebID account to comment