Summende bier og kortreist mat er målet

Midt på Blindern lages det nå en egen takhage til glede for både studenter og insekter.  

Bildet kan inneholde: jord, grønn, anlegg, blad, blomst.

Vil skape en læringsoase 

Masterstudentene på Senter for utvikling og miljø (SUM) satte i gang med takhagen som en del av praksis-emnet på SUM. Studentene kontaktet Eiendomsavdelingen ved UiO som gjerne stilte terrassen til disposisjon for dyrkerne. Med takhageprosjektet ønsker studentene at flere kan lære å dyrke blomster og grønnsaker.  

– Vi er veldig glade for at takhagen kunne plasseres så sentralt på campus. Alle som vil stelle planter i pausene mellom forelesning, eller bare kunne tenke seg et kortreist salatblad til matpakken og en luftepause i grønne omgivelser er velkomne, sier Elin Helena Wyller.

Hun er en av studentene som tok initiativ til takhagen. Studentene håper både medstudenter, ansatte og naboer ved Blindern vil benytte seg av hagen. 

Vi håper det kan bli et sted der folk vil henge. Snart kommer det sitteplasser så man kan spise lunsjen sin mellom dyrkekassene og ping-pong bordet, forteller Elin. 

En dame vanner med baby på armen
På Abels terrasse utenfor Niels Henrik Abels hus skal det dyrkes blomster og mat. 

Ping-pong og takhage-øl

Etter hvert vil det også bli arrangert ulike workshops i takhagen om dyrking og miljø. Kanskje kan noen også bruke området til utendørs forelesning? Studentene håper hagen kan bli en læringsoase.

De har sådd salater, reddiker, erter, bønner, squash, gresskar, sylteagurk, og gulrøtter og urter. Til neste år vil det også komme tomatplanter og humleplanter og forhåpentligvis en blomstereng.

– Humle kan spises som asparges tidlig på våren. I tillegg vil plantene fungere som le for vinden og hindre at ping-pong ballen sendes langt av gårde. Og hvis noen ønsker kan de høste humlen på høsten og brygge sitt eget takhage-øl, sier Elin. 

Kreativt tiltak

– Vi har ikke så mye erfaring med dyrking, men med midler fra Oslo kommune og grønne midler fra bydel Nordre Aker har vi fått hjelp til å designe takhagen, smiler hun. 

Eiendomsavdelingen ved UiO har hjulpet studentene å finne passende tak og installert strøm og vann. Parkseksjonen har bistått praktisk og har lånt studentene verktøy til dugnadene. Takhagen er foreløpig et pilotprosjekt. 

Rektor Svein Stølen er også glad for studentenes initiativ. 

Uutnyttede takarealer og terrasser gir store muligheter for å bidra til biologisk mangfold og gode forhold for blomster og bier. En hage på Abels hus er derfor et svært positivt og kreativt tiltak som jeg håper vil bidra til engasjement og kunnskap om noen av naturens aller viktigste brikker, og som vil bidra til å nå bærekraftsmålene. Jeg er veldig glad for studentene våre som bidrar med sine gode ideer som gjør oss bedre, sier Svein Stølen.

Bli med! 

Har du lyst til å bli med i takhage-prosjektet? Ta kontakt med UiO Rooftop Initiative på Facebook eller på e-post.

 

 

Publisert 6. aug. 2020 10:18 - Sist endret 10. aug. 2020 13:23