NRK har de siste dagene publisert bilder fra norske grisefjøs. Bildene avdekker stygge brudd på dyrevelferd hos norske grisebønder.
For bare to år siden lovet kjøttbransjen full opprydding i norske grisefjøs, og store annonser garanterte for dyrevelferden. En av kampanjene produsentene svarte med var "Griseløftet", et løfte om å forbedre dyrevelferden.
![Bilde av Karen Lykke Syse](/forskning/aktuelt/aktuelle-saker/2021/karenvs517x690.png)
Karen Lykke Syse og Kristian Bjørkdahl har studert kampanjer fra kjøttindustrien, og kaller Griseløftet en propagandaaksjon.
– Vi kaller dette "Welfare Washing", altså en velferds-vasking og forskjønning av dyrevelferden. Det som kommer frem i NRKs saker de siste dagene likner mer på forbrukervilledning og systematisk tildekking av dyremishandling, enn noe løfte, forteller Lykke Syse.
Lykke Syse har også studert historiske kilder for å forstå mer om hvordan vårt forhold til grisen har endret seg. I gamle dager hadde grisen lange bein og løp fritt rundt på gårdene. Nå er den stengt inne hele livet.
– For få generasjoner siden kunne griser være familiemedlemmer og dele seng med oss. I dag fortæres den i kollektiv, lykkelig uvitenhet, sier Lykke Syse.
Les mer om forskningen
- Kristian Bjørkdahl and Karen Lykke Syse (2021): Welfare Washing: Disseminating Disinformation in Meat Marketing. Published in Society & Animals, 2021.
- Karen Lykke Syse: Det er ikkje for hat, det er for mat. Griseliv og grisedød i Norge før og nå. Publisert i Arr, Idéhistorisk tidsskrift, 2020.