English version of this page

MatJord: Bærekraftige matsystemer

Vi studerer matens politikk, praksis og kultur.

Sauer som ligger i gresset

Foto: Karen V. Lykke, UiO.

Om gruppen

Globaliseringen av matsystemer skaper konflikter, paradokser og etiske dilemmaer både i det globale sør og nord. Handel med korn og oljefrø som fôr til husdyr, samt overforbruk av kunstgjødsel til åkrer, forårsaker nitrogenoverskudd på den ene siden og uttømmer jorda av organisk materiale på den andre. Det er behov for en økt forståelse av de prosesser som påvirker hva vi spiser, hvordan vi spiser, hvem som har tilgang til hvilken mat, og hvorfor og hvordan matproduksjonen og matforbruket former både helse, miljø og politikk. 

Vi kobler produksjon, konsum, miljø, landskap og økonomi med human- og jordhelse. Dermed undersøker deltakerne i gruppen faktorene som påvirker matens reise fra der den dyrkes på gården til middagsbordene rundt om i verden. Vi vil studere både ulike maktforhold innen matsystemet og prøve å forstå hva som kan styre matsystemet i en mer bærekraftig retning. 

Forskning på mat og matsikkerhet har hatt en tendens til enten å fokusere på produksjonssystemer eller på hvordan kulturelle og sosiale forhold påvirker konsum. Det mest åpenbare hullet i forskingen på bærekraftige matsystemer er mangelen på dyp, tverrfaglig, og tverrsektoriell kunnskap om og forståelse for hele næringskjeden. 

Ved å studere hele næringskjeden fra jord til bord; globalt, nasjonalt og lokalt søker vi en helhetlig forståelse av matens politikk, praksis og kultur. 

Samtale mellem en gruppe mennesker i kornmark.
Foto: Karen V. Lykke, UiO

Interesser

  • Effekten av matproduksjon på jordhelse, økosystem og landskap 

  • Matforbruk og praksis 

  • Matkulturer 

  • Sosiale, kulturelle og politiske rammer for landbruket 

  • Makt i globale og lokale matsystemer 

  • Lokal og global påvirkning av det industrielle korn-oljefrø-husdyr-komplekset 

  • Bærekraftig kosthold 

  • Forholdet mellom mennesker og natur 

  • Kjøttproduksjon og pandemisk smitte 

Våre fokusområder er kjøtt, jord og landskap.

Kornmark med blomstrende kløver.
Foto: Karen V. Lykke, UiO

Kjøtt

Kjøttproduksjon og forbruk har store konsekvenser for klima og miljø samt for menneske- og dyrehelse. Kjøttproduksjon innebærer også risiko for spredning av smittsomme sykdommer med pandemisk potensial. Samtidig yter individer, industrien og ulike politiske aktører stor motstand mot å begrense kjøttets rolle i samfunnet. Kjøtt er ikke bare mat. Kjøtt er identitet, makt og kultur. 

Vi forsker på de underliggende historiske, sosiale, kulturelle, politiske og økonomiske systemene som former dagens kjøttproduksjon, og muligheter for en bærekraftig omstilling av kjøttets posisjon i matsystemet. 

Pølser på engangsgriller
Foto: Johannes Volden, UiO

Jord og landskap

Jord er utgangspunktet for all landbasert matproduksjon, det største karbonlageret og det mest biodiverse økosystemet i verden. Industriell matproduksjon basert på overdreven gjødsling, sprøyting og monokulturer gjør at jordlivet - limet som holder jorda på plass – svekkes. Jorda vaskes ut i vannet, støver bort i vinden og oksiderer til klimagasser. Landbrukets praksiser har store konsekvenser for landskapet på både mikro- og makronivå. 

Våre prosjekter som utforsker sammenhengen mellem jord, landskab og landbruk er Regenerativ Region og RIPARAGRO: Restaurering av kantsoner på landbruksarealer

Det er avgjørende å bygge opp jorda for å sikre både matproduksjon og et levelig klima i fremtiden. Vi forsker derfor på hvordan matsystemets sosiale, kulturelle og politiske rammer påvirker omstillingen til et landbruk som regenererer jorda. 

Bildet kan inneholde: anlegg, gress, terrestrisk plante, bunndekke, gest.
Foto: Elin Wyller Engkvist, UiO

Studieprogrammer og emner

Publikasjoner

Flere nylige publikasjoner

Publisert 15. mai 2018 11:57 - Sist endret 19. juni 2024 13:01

Kontakt

Deltakere

Detaljert oversikt over deltakere