English version of this page

Kinesisk multilateralisme og konsekvenser for demokratisk styring og naturforvaltning i Afrika og Latin-Amerika

Hvordan påvirker Kinas økonomiske deltakelse forutsetningene for demokratisk styring og naturforvaltning i Afrika og Latin-Amerika?

Bildet kan inneholde: kontakt sport, individuelle sporter, begivenhet, idrettsarena.

Bilde: FOCAC Summit | Beijing, 4 September 2018, Paul Kagame, Flickr.

Om prosjektet

Kortnavn: MultiChina

Hvordan påvirker Kinas økonomiske deltakelse forutsetningene for demokratisk styring og naturforvaltning i Afrika og Latin-Amerika?

Kina får stadig økende innflytelse på utformingen av en ny verdensorden. En av måtene det skjer på er gjennom å påvirke forutsetningene for demokrati og naturforvaltning, særlig i lav- og mellominntektsland.

I dette prosjektet ser vi på hvordan Kinas økende økonomiske engasjement påvirker demokrati og naturressursstyring i Afrika og Latin-Amerika. Hvordan utformes prinsippene for samarbeid mellom Kina og individuelle land? Og hvordan og i hvilken grad påvirkes prinsippene for internasjonal organisering og samarbeid mellom grupper av land?

Vi studerer det ved å se på Kinas innflytelse i Chile, Venezuela, Zimbabwe og Kenya. Disse landene er utvalgt fordi de er svært ulike når det gjelder statlig kapasitet og styrken på demokratiske institusjoner. I tillegg studerer vi påvirkningen Kina har på fire svært ulike internasjonale organisasjoner. To av disse har eksistert og vært viktige for internasjonalt samarbeid lenge: Den Inter-Amerikanske Utviklingsbanken (IDB), og FNs avdeling for Økonomisk og Sosiale Saker (UNDESA). To av organisasjonene er snarere etablert for å styrke samarbeidet mellom Kina og henholdsvis Afrika og Latin Amerika: Forumet for Kina og Afrika Samarbeid (FOCAC) og samarbeidsforumet for Fellesskapet mellom de latinamerikanske og karibiske statene (CELAC) og Kina (kalt CELAC-Kina Forum (CCF)).

Resultater

Vi vil studere kinesisk innflytelse gjennom dybdeintervjuer med eliter i Kina og i case-landene og organisasjonene, og ved å følge prosesser av kinesisk samarbeid fra begynnelse til slutt. Gjennom prosjektet vil vi bidra til å finne svar på noen av de store spørsmålene av betydning for globalt styresett i dag, inkludert: hvordan vil det store kinesiske investerings- og låneprogrammet, Belte og Vei-initiativet, påvirke globale målsetninger om redusert forurensning og klimaendringer? I hvilken grad vil en global orden der Kina spiller en viktig rolle svekke demokratier?

Finansiering

CHINOR, Norges Forskningsråd.

Les mer om prosjektet på de engelske nettsidene.

Publikasjoner

Se alle arbeider i Cristin

  • Bull, Benedicte (2021). Latin-Amerika i dag: nye interesser og gamle bånd til USA, Kina, Russland, Midtøsten og Europa. Cappelen Damm Akademisk. ISBN 9788202734541. 250 s.

Se alle arbeider i Cristin

Se alle arbeider i Cristin

Publisert 7. aug. 2020 12:23 - Sist endret 11. feb. 2022 14:29

Deltakere

Detaljert oversikt over deltakere