English version of this page

RIPARAGRO: Restaurering av kantsoner på landbruksarealer

I RIPARAGRO vil vi undersøke strukturelle, praktiske og kulturelle barrierer og muligheter knyttet til å restaurere kantsoner og øke jordhelse for å redusere avrenning fra jordbruksarealer.

En elv som renner gjennom et jordbrukslandskap

Illustrasjonsfoto: Jamo Images / Unsplash

Om prosjektet

Matjord utgjør kun tre prosent av Norges areal og en stor del av denne landbruksjorda grenser til elver og bekker. Kantsoner, stripen langs med vassdrag som grenser både til vann og land, er essensielle for biomangfold og flombeskyttelse. I tillegg fungerer naturlige kantsoner som et filter slik at jord og næringsstoffer fra landbruket ikke havner i vassdrag. Samtidig mister vi verdifull dyrkbar jord om kantsonen blir for stor.

Derfor er det ofte en interessekonflikt mellom krav om kantsoner og matproduksjon, og det er ofte hensyn til matproduksjon som vinner. Imidlertid bidrar dagens landbrukspraksis til tap av jord og næringsstoff. Ensidig drift og intensiv jordbearbeiding utarmer jorda for organisk materiale, svekker jordlivet og øker risiko for erosjon og avrenning. Vi vil derfor også undersøke om regenerativt landbruk, som har som mål å øke jordhelse og jordas evne til å holde på vann og næringsstoffer, kan kompensere for smale eller manglende kantsoner.

Den største utfordringen med å restaurere kantsoner og øke jordhelse er ikke mangel på kunnskap om hva som må gjøres, men å finne løsninger som er akseptable for bønder, økologer og forvaltningen. Miljøreguleringer i landbruket som inkluderer bønders kunnskap, perspektiver og kulturelle kontekst viser seg å være mer effektiv og bærekraftig både sosialt og miljømessig. Imidlertid mangler vi kunnskap om bøndenes perspektiver knyttet til kantsoner i Norge. 

Mål

Hovedmålet er å samskape kunnskap med bønder, økologer og forvaltning for å avdekke sosiale, kulturelle, økonomiske og historiske barrierer, samt finne felles løsninger til restaurering av kantsoner i landbruksområder.  I tillegg skal vi kartlegge hvor mye av jordbruksarealet i Viken som grenser til vassdrag - noe som ikke har blitt gjort før. Dette vil gi et bedre kunnskapsgrunnlag for å diskutere avveininger mellom matproduksjon og restaurering av kantsoner. Vi skal også utforske hvorvidt regenerativt landbruk kan tilrettelegge for restaureringsstrategier som ulike aktører kan enes om, og om det påvirker biodiversiteten i kantsoner.

Gjennom tverrfaglig forskning vil RIPARAGRO gi myndighetene og forvaltningen et solid kunnskapsgrunnlag knyttet til kantsoner og avrenningsproblematikk.

Finansiering

RIPARAGRO er finansiert av NFR gjennom Samarbeidsprosjekt for å møte utfordringer i samfunn og næringsliv.

Samarbeid

Partnerne i RIPARAGRO er

Logoer til samarbeidspartnerne i RIPARAGRO

Varighet

Prosjektet RIPARAGRO varer fra 1. april 2024 til 30. november 2027.

 

 

Publisert 14. des. 2023 13:22 - Sist endret 11. juni 2024 10:49