Attraktive og bærekraftige lokalsamfunn (avsluttet)

Med utgangspunkt i erfaringer fra norske økolandsbyer, vil dette prosjektet utarbeide en modell for en grønn og inkluderende omstilling for lokalsamfunn.

Fire trehus og et tun med noen mennesker

Hurdal økolandsby, Wikimedia Commons

Bakgrunn

Attraktive og bærekraftige lokalsamfunn vil være en viktig del av løsningen knyttet til det grønne skiftet. Det fokuseres ofte på urbane og grønne løsninger i byer, men en balansert utvikling framover vil kreve et tilsvarende fokus på bærekraftige lokalsamfunn også utenfor byene. Det mangler helhetlige modeller for en grønn og inkluderende transformasjon. Vi trenger gjennomføringsmodeller, basert på erfaringer fra prosjekter.

Økolandsbyer er slike prosjekter. Utfordringen er at de har vist seg svært krevende å realisere, og at det er en tendens til at disse prosjektene forblir delvis lukkede samfunn, som ikke er tilstrekkelig integrerte i lokalmiljøet ellers.

Om prosjektet

Dette prosjektet søker å trekke ut erfaringer fra arbeidet med økolandsbyer i Norge, med tanke på å utvikle en modell som kan fremme en grønn og inkluderende omstilling for lokalsamfunn. Økolandsbyer representerer en interessant modell da den innebærer et helhetlig grep som knytter bærekraftige boliger, økologisk landbruk, arbeidsplasser, felleskap og sosialt/kulturelt liv sammen, men den må fornyes slik at den både blir mer integrert i lokalsamfunnet og mer inkluderende, og dermed aktuell for “alle”.

Forskningsspørsmål

  • Hvilke erfaringer og resultater kan en trekke fra økolandsby-ideen generelt og fra Hurdal Økolandsby spesielt?
  • Hvilke faktorer vil være avgjørende for at en skal kunne generere en helhetlig og grønn transformasjon i lokalsamfunn?
  • Hvilke praktiske, kulturelle og samfunnsmessige hindringer og utfordringer er årsak til at det er krevende og få til slike endringer?
  • Hvordan kan en koordinert satsing på attraktive, inkluderende og bærekraftige lokalsamfunn se ut?

Prosjektet henter kunnskap og erfaring fra norske økolandsbyprosjekter, intervjuer med ressurspersoner og litteraturstudier.

Som et resultat av prosjektet er det blitt utarbeidet et forslag til etablering av egne utviklingssoner, kalt "grønne soner". Disse er tenkt som et virkemiddel for å styrke lokalsamfunn og fremme en mer målrettet og raskere overgang til et bærekraftig samfunn.

Mer om forslaget kan du lese i presentasjonen "Grønne soner".

Forside presentasjon

Se også oppsummering av prosjektet i: Resultater og anbefalinger 10/2022: Attraktive og bærekraftige lokalsamfunn – Grønne soner

Samarbeid

Prosjektet gjennomføres av Gaia Arkitekter i samarbeid med Hurdal kommune, A-lab, Viken fylkeskommune og TreFokus.

Publisert 2. jan. 2023 16:41 - Sist endret 6. jan. 2023 16:17