English version of this page

Stedsutvikling på Breivoll

Erfaringer fra intervensjoner på tvers av institusjoner, sektorer og generasjoner.

Bilde av jernbanen som går igjennom Breivoll.

Bakgrunn

Nivået på medvirkning i utviklingsprosessene rundt Hovinbyen har vært forholdsvis lavt. Det er utfordringer både knyttet til å få mer inkluderende prosesser og å realisere boligprosjekter som er sosialt inkluderende. Problemstillingen som reises i dette prosjektet er relevant med tanke på både prosessuell og fordelingsmessig rettferdighet.

Pågående aktivitet

Forskere i Include deltar i en Pådriv-arena for stedsutvikling på Breivoll i Oslo. Dette er en arena som samler mange aktører som er opptatt av utviklingen av denne delen av Hovinbyen. Arenaen skal få frem konkrete forslag til pilotprosjekter og bidra til at disse realiseres. 

Noen av de overordnede spørsmålene som er diskutert er om det er plass til produksjonsbedrifter i fremtidens Breivoll, om det er mulig å dreie slik virksomhet i retning av mer bærekraftige løsninger basert på gjenbruk, ombruk, ‘grønne arbeidsplasser’ og utstrakt samarbeid mellom næringsliv og produksjonsbedrifter basert på kretsløpsøkonomi. Videre er det diskutert hva som kreves for å få til en slik radikal blanding av funksjoner hvor både boliger og produksjon får plass.

Det har vært spesifikt fokus på to områder. 

Breivoll som knutepunkt: Dette er basert på en ide om å etablere en stasjon ved jernbanen som går gjennom området.

Bruke erfaringer fra arbeidet med å etablere Vollebekk fabrikker til Breivoll: Mål om å etablere Breivoll fabrikker i eksisterende lokaler i området etter inspirasjon og modell fra Vollebekk fabrikker.

Arbeidet innebærer kartlegging av mennesker, bedrifter og lokaler som ønsker eller kan være interessert i et slikt kretsløp, mulige koblinger til utdanningsinstitusjoner i området, reell inkludering av innbyggere.

Metoder

Prosjektet vil knyttes til pågående byutviklingsprosjekter, samskapingsprosjekter, og ungdomsinitiativ i Hovinbyen i regi av Pådriv, Oslo kommune og andre aktører. Prosjektet vil skape muligheter for å erfaringer fra intervensjoner på tvers av institusjoner, sektorer og generasjoner.  

Samarbeid

Deltakere: Pådriv, UiO, CICERO, Oslo kommune, Spire

Koordinator: Ole Smørdal, IPED (ole.smordal@uv.uio.no)

Varighet

2022-2025

Publisert 3. nov. 2022 11:15 - Sist endret 11. juni 2024 02:47

Kontakt