English version of this page

Fortetting og medvirkning

Kommuner som ønsker å bli mer miljøvennlige prioriterer ofte å bygge hus og arbeidsplasser i bysentrene og nær strategiske kollektivknutepunkt. Hvilke effekter har denne fortettingen for innbyggere i kommunen som bor i mer perifere områder? 

Flybilde av Lillestrøm

Lillestrøm er et eksempel på en rask voksende by med sterkt utbyggingspress men med mange innbyggere bosatt i utkanten av bysentre og kollektivknutepunkter.

Om prosjektet

Miljøvennlig by- og tettstedsutvikling forutsetter at ny utbygging i hovedsak skjer gjennom fortetting, særlig som knutepunktsutvikling. Det vil si at kommuner prioriterer å bygge hus og arbeidsplasser i bysentrene og nær strategiske kollektivknutepunkt. Kommunene velger å konsentrere utbygging i noen gjerne sentrumsnære områder, som har god tilgang til kollektiv transport, sykkelveier med mer,og prioriterer disse områdene når det skal legge til rette for mer klimavennlige løsninger med videre utbygging av kollektivløsninger, gang- og sykkelveier, ladestasjoner mv. 

I et prosjekt for Include – Forskningssenter for sosialt inkluderende energiomstilling undersøker vi hvilke effekter knutepunktsutviklingen for innbyggere i kommunen som bor i mer perifere områder. 

  • Hvilke synspunkter har innbyggere i slike områder på utviklingen i de ofte raskt voksende sentrumsområdene
  • Hvordan fungerer kommunens arbeid for å legge til rette for medvirkning i planlegging med tanke på å kartlegge dette?
  • Hvordan kan kommunenes arbeid for slik tilrettelegging videreutvikles? 

Ullensaker og Lillestrøm kommune med som partnere

Prosjektet har flere brukerpartnere involvert, blant andre Ullensaker kommune og Lillestrøm kommune, som begge preges av raskt voksende byer med sterkt utbyggingspress men som og har en stor andel av innbyggerne bosatt i utenfor bysentrum. 

Målet er at prosjektet skal bidra med kunnskap om de sosiale effektene av omstillingen til lavutslippssamfunnet. Slik vil beslutningstakerne i kommunene få bedre beslutningsgrunnlag. I tillegg håper vi å kunne bidra til utvikling av bedre medvirkningsordninger. Dette kan også gi bedre grunnlag for å skape aksept for endringer som gjennomføres.

Publikasjoner og presentasjoner

Se prosjektleder Sigrid Stokstads presentasjon på webinaret "Omstilling i byenes randsoner" (april 2023):

I vår serie "Resultater og anbefalinger":

Rapporter fra Includes sommerstudier:

Masteroppgaver:

Varighet

Prosjektet starter opp mot slutten av 2020 og vil vare til utgangen av 2024.  

Publisert 3. nov. 2022 11:15 - Sist endret 29. apr. 2024 23:52