English version of this page

Grønt partssamarbeid

Hvorfor bør lokale tillitsvalgte engasjerte seg i bærekraftspørsmål, og hvordan kan dette gjøres?

To personer håndhilser over et skrivebord

Illustrasjonsfoto: colourbox.com

Bakgrunn

Som borger kan man stemme på politiske partier eller engasjere seg i klima- og miljøbevegelsen. Som forbruker kan man påvirke eget klimaavtrykk gjennom forbruksvaner og valg i hverdagen. Men hva med arbeidsplassen, har vi påvirkningskraft som arbeidstakere til å påvirke klima- og miljøavtrykket der?

For å unngå at arbeidstagere blir tilskuere i klimaomstillingen, har både fagforeningsrepresentanter og forskere etterlyst tydeligere handlingsalternativer på den viktige sosiale arenaen arbeidsplassen er. Det lokale partssamarbeidet og tariffavtalene dette bygger på, er en grunnstein i den norske arbeidslivsmodellen, og bevisstheten rundt potensialet i å forankre omstillingsarbeidet i dette er i ferd med å øke.

Hele det offentlige Norge må fullmobiliseres for å møte klimakrisen, og kommunene har en særlig viktig rolle. Kommunal sektor har over en halv million ansatte. Om disse involveres i klimaarbeidet, vil det sette standarden for resten av arbeidslivet.

KS Kommunesektorens organisasjon, som forhandler på vegne av alle norske kommuner unntatt Oslo kommune, og fagforbundene i kommune-Norge har i sin hovedavtale blitt enige om at miljø-, klima- og bærekraftsarbeidet skal være en del av det lokale partssamarbeidet. Kommunens klima- og miljøtiltak skal med andre ord drøftes med de ansattes representanter.

Om prosjektet

I dette prosjektet undersøker vi betingelsene for grønt partssamarbeid i kommunesektoren.

Prosjektet stiller følgende spørsmål:

  • Hvorfor bør det lokale partssamarbeidet prioritere klima- og bærekraftomstillingsarbeid?
  • Hvordan kan Hovedavtalens formålserklæring omsettes i lokal praksis?
  • Hvordan kan tillitsvalgte engasjere seg i klima- og miljøomstilling?
  • Hvordan kan forbundene legge til rette for at egne tillitsvalgte kan delta i slikt arbeid?
  • Hvordan kan kommunen som arbeidsgiver legge til rette for en slik utvidet forståelse av partssamarbeidet?

Vi forsøker å besvare spørsmålene gjennom refleksjonssamtaler og intervjuer med partene i arbeidslivet, samt gjennom case-studier som bidrar med relevante erfaringer i organisasjonenes politikkutvikling.

Samarbeid

Prosjektet er en del av forskningssenteret Include og er et samarbeid mellom forskere ved Universitetet i Oslo, Utdanningsforbundet, Fagforbundet, NITO og KS Kommunesektorens organisasjon.

Varighet

2020 – 2024

Rapporter

Publisert 3. nov. 2022 11:15 - Sist endret 10. mai 2024 20:13

Deltakere

Detaljert oversikt over deltakere