English
version of this page
Forbruk og hverdagsliv under og etter lockdown: Covid-19, sosiale praksiser og bærekraft
Hvordan har våre mat-, reise- og fritidsvaner endret seg under korona-krisen, og hvilke av endringene blir værende også når pandemien tar slutt?
Hva vil prosjektet oppnå?
Formålet med dette prosjektet er å forstå i hvilken grad og på hvilke måter Covid-19-pandemien har påvirket, forsterket eller endret husholdningers rutiner og vaner knyttet til reise, mat og fritid. Vi undersøker endrede vaner som direkte konsekvens av myndighetenes tiltak, men også hva som forblir endret etter hvert som samfunnet gjenåpnes og etter at pandemien tar slutt.
Metode
I dette prosjektet bruker vi kvalitative intervju og autofotografi som metoder. I første del av studien deltok ca. 30 husholdninger av ulik størrelse og sammensetning i Oslo. De ble intervjuet rett etter første nedstengning våren 2020. Vår/sommer 2022 rekrutterer vi 15-20 av de samme husholdningene til nye dybdeintervjuer.
Dette utgjør en del av det internasjonale forskningsprosjektet Everyday Life in a Pandemic, som vil utføres i totalt 11 land. Datamaterialet som samles inn i Norge vil forstås i sammenheng med materiale fra de andre landene.
Prosjektet er tilknyttet forskningssenter Include og ledes av Arve Hansen og Ulrikke Wethal ved Senter for Utvikling og Miljø. De andre involverte forskerne er Johannes Volden og Sindre Cottis Hoff.
Varighet
Prosjektet startet våren 2020 og vil vare ut 2024.
Resultater og anbefalinger
Resultater og anbefalinger 04/2021: Forbruk og kvardagsliv under lockdown: Covid-19, sosial praksis og berekraftig omstilling
Utvalgte publikasjoner
Wethal, Ulrikke Bryn; Ellsworth-Krebs, Katherine; Hansen, Arve; Changede, Sejal & Spaargaren, Gert (2022). Reworking boundaries in the home-as-office: boundary traffic during COVID-19 lockdown and the future of working from home. Sustainability: Science, Practice, & Policy. ISSN 1548-7733. doi: 10.1080/15487733.2022.2063097.
Greene, Mary; Hansen, Arve; Hoolohan, Claire; Süßbauer, Elisabeth & Domaneschi, Lorenzo (2022). Consumption and shifting temporalities of daily life in times of disruption: undoing and reassembling household practices during the COVID-19 pandemic. Sustainability: Science, Practice, & Policy. ISSN 1548-7733. doi: 10.1080/15487733.2022.2037903.
Moynat, Orlane; Volden, Johannes & Sahakian, Marlyne (2022). How do COVID-19 lockdown practices relate to sustainable well-being? Lessons from Oslo and Geneva. Sustainability: Science, Practice, & Policy. ISSN 1548-7733. 18(1), p. 309–324. doi: 10.1080/15487733.2022.2051350.
Hoolohan, C., Wertheim-Heck, S. C., Devaux, F., Domaneschi, L., Dubuisson-Quellier, S., Schäfer, M., & Wethal, U. B. (2022). COVID-19 and socio-materially bounded experimentation in food practices: insights from seven countries. Sustainability: Science, Practice and Policy, 18(1), 16-36. doi: 10.1080/15487733.2021.2013050
Publisert 3. nov. 2022 11:15
- Sist endret 13. des. 2023 15:48