Bakgrunn
Klima- og koronakrisen har gjort at vi i større grad har fått øynene opp for betydningen av kortreist som en omstillingsstrategi. Gode og attraktive lokalsamfunn kan bidra til at flere av oss ønsker å gjøre kortreiste valg. Det vil redusere våre klima- og miljøavtrykk.
Om prosjektet
I dette prosjektet undersøker vi:
- om, og på hvilken måte, lokalmat kan bidra til lokal klima- og miljøomstilling. Vi er også opptatt av å forstå hvem som tar del i denne omstillingen, og om og hvordan kommuner kan fremme, iverksette og følge opp kortreist-strategier for mat og tilknyttede opplevelser.
- hvordan kommuner kan stimulere til bærekraftig og sunn mat i egne kantiner?
Med prosjektet søker vi å:
- undersøke bakgrunnen for satsing på lokalmat i utvalgte kommuner og vurdere hvordan dette er koblet til lokal klima- og miljøomstilling.
- undersøke om, og på hvilken måte, lokalmatsatsinger er sosialt inkluderende samt få bedre kunnskap om de økonomiske, sosiale og institusjonelle hindringene for planlegging og implementering av lokalmat som en omstillingsstrategi.
- undersøke barrierer og muligheter for å stimulere til bærekraftige og sunne matvalg i kommunale kantiner.
- få bedre forståelse for kommunenes rolle i å fremme, iverksette og følge opp satsinger på bærekraftig mat som en del av en klima- og miljøomstillingsstrategi.
Samarbeid
Prosjektet er en del av forskningssenteret Include og er et samarbeid mellom forskere ved CICERO, UiT Norges arktiske universitet, insam og Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo.
Andre samarbeispartnere i prosjektetet er KS Kommunesektorens organisasjon, Tromsø kommune, Hurdal kommune, Oslo kommune, SPIRE og A-lab.
Varighet
September 2020 – desember 2023
Rapporter
Bærekraftige matvalg i en av Oslo kommunes kantiner
August 2023
Resultater og anbefalinger 7/2021: Lokalmat som omstillingsstrategi
Desember 2021
Resultater og anbefalinger 2/2023: Bærekraftig og sunn mat i kantiner
August 2023