English version of this page

Kortreist er velreist? (avsluttet)

Kan satsing på kortreist og bærekraftig mat bidra til klima- og miljøomstilling i kommuner?

Bildet kan inneholde: vann, tre.

Utekiosk i Grimstad med tillitsbasert betaling. Foto: SUM

Bakgrunn

Klima- og koronakrisen har gjort at vi i større grad har fått øynene opp for betydningen av kortreist som en omstillingsstrategi. Gode og attraktive lokalsamfunn kan bidra til at flere av oss ønsker å gjøre kortreiste valg.  Det vil redusere våre klima- og miljøavtrykk.

Om prosjektet

I dette prosjektet undersøker vi:

  • om, og på hvilken måte, lokalmat kan bidra til lokal klima- og miljøomstilling. Vi er også opptatt av å forstå hvem som tar del i denne omstillingen, og om og hvordan kommuner kan fremme, iverksette og følge opp kortreist-strategier for mat og tilknyttede opplevelser.
  • hvordan kommuner kan stimulere til bærekraftig og sunn mat i egne kantiner? 

Med prosjektet søker vi å:

  • undersøke bakgrunnen for satsing på lokalmat i utvalgte kommuner og vurdere hvordan dette er koblet til lokal klima- og miljøomstilling.
  • undersøke om, og på hvilken måte, lokalmatsatsinger er sosialt inkluderende samt få bedre kunnskap om de økonomiske, sosiale og institusjonelle hindringene for planlegging og implementering av lokalmat som en omstillingsstrategi.
  • undersøke barrierer og muligheter for å stimulere til bærekraftige og sunne matvalg i kommunale kantiner.
  • få bedre forståelse for kommunenes rolle i å fremme, iverksette og følge opp satsinger på bærekraftig mat som en del av en klima- og miljøomstillingsstrategi. 

Samarbeid

Prosjektet er en del av forskningssenteret Include og er et samarbeid mellom forskere ved CICERO, UiT Norges arktiske universitet, insam og Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo.

Andre samarbeispartnere i prosjektetet er KS Kommunesektorens organisasjon, Tromsø kommune, Hurdal kommune, Oslo kommune, SPIRE og A-lab. 

Varighet

September 2020 – desember 2023

Rapporter

Kommuner som pådrivere for kortreiste kretsløp. En studie om lokalmat i Tromsø kommune. En studie om lokalmat i Tromsø kommune.
Oktober 2022

Bærekraftige matvalg i en av Oslo kommunes kantiner
August 2023

Resultater og anbefalinger 7/2021: Lokalmat som omstillingsstrategi
Desember 2021

Resultater og anbefalinger 2/2023: Bærekraftig og sunn mat i kantiner
August 2023

 

Publisert 3. nov. 2022 11:15 - Sist endret 3. jan. 2024 10:25