English version of this page

LOKALEN: Lokale energi-initiativ på Utsira

LOKALEN vil studere lokale energi-initiativ på Utsira. Resultatene skal bidra til å identifisere drivere bak lokale energiløsninger til bruk i kommuner og lokalsamfunn.

Bildet kan inneholde: sky, himmel, anlegg, plantesamfunn, økoregion.

Utsira. Foto: Mikkel Vindegg

Bakgrunn

Include-senteret er bredt orientert mot å undersøke på hvilke måter det grønne skiftet kan øke utfordringer når det gjelder sosial rettferdighet. Dette prosjektet utvider Includes opprinnelige energirettferdighetsperspektiv ved undersøke hvordan det grønne skiftet kan brukes til å gi fordeler for lokalsamfunn og redusere etablerte ulikheter mellom sentrum og periferi.

Om prosjektet

I dette prosjektet undersøker vi hvordan lokale myndigheter (kommuner), nettselskap, teknologiselskap og bedrifter kan jobbe sammen for å utvikle og implementere strømsystemer som er skreddersydd for lokale forhold. Prosjektet vil undersøke lokale energi-initiativ på øya Utsira gjennom et feltarbeidsbesøk og oppfølgingsintervjuer med aktører fra kommunen, næringsliv og interesseorganisasjoner.

Utsiras energiplaner spenner over store deler av øya, med kommunen som en lokal pådriver, i tillegg til at nettselskapet (Fagne, tidl. Haugaland Kraft) har en aktiv rolle i å utforme nye nettløsninger i kombinasjon med ambisiøse planer for økt energiproduksjon på øya. Ny energiproduksjon er også ment å legge til rette for nye næringer, for eksempel lakseoppdrettsanlegg. Av nyere dato har det også blitt åpnet opp for konsesjonssøknader i havvindfeltet Utsira Nord, like i Utsiras bakhage – en utvikling som vil kunne gi varige følger for hvordan havvindkonsesjoner behandles i framtiden.

Nettløsningsprosjektene på øya er på mange måter en pilot som kan bidra til å utvikle mer effektive strømnettløsninger på et nasjonalt nivå, blant annet gjennom å engasjere Utsira som et «levende testsenter» (living lab). Et hovedelement her er å finne måter å håndtere et økt effektbehov i nettet på andre måter enn å øke makskapasiteten i strømlinjene. Dette arbeidet kan bidra til å utvikle implementeringen av nye energiteknologier og -løsninger som igjen kan påvirke, og støtte opp om, lokalt næringsliv og en bærekraftig lokalbefolkning. Utsira har over flere år hatt utfordringer med å vedlikeholde befolkningstallet sitt, blant annet på grunn av fraflytting. Energiprosjektene kan være del av en løsning på dette, både på Utsira og i andre kommuner med lignende utfordringer.

Kort oppsummert søker forskningsprosjektet å studere og identifisere:

  • Suksesskriterier og fordeler knyttet til utviklingen av lokale energiløsninger
  • Ulike former for energisamarbeid mellom offentlige og private aktører
  • Betydningen av lokal energipolitikk for den nasjonale arenaen

Rapport

Samarbeid

Prosjektet er en del av forskningssenteret Include og drives av forskere fra CICERO senter for klimaforskning. Prosjektet har foreløpig ingen samarbeidspartnere utenfor forskningssektoren, men alle som er interessert i et samarbeid knyttet til prosjektet kan ta kontakt med prosjektleder:

Mikkel Vindegg, seniorforsker, CICERO
E-post: mikkel.vindegg@cicero.oslo.no
Telefon: +47 22 00 47 02

Varighet

Prosjektet startet i august 2021 og vil etter planen pågå fram til og med juni 2022.
 

Publisert 3. nov. 2022 11:15 - Sist endret 27. mai 2024 17:59