English version of this page

Norges plass i den europeiske energiomstillingen

Innføringen av to EU-tiltak på energiområdet, Clean Energy Package og Fit for 55, vil trolig få stor innvirkning på Norge. Dette prosjektet vil undersøke nærmere hvilke konsekvenser vi kan forvente og hvordan norske aktører ser på EUs energi- og klimapolitikk.

Tre EU-flagg foran stor kontorbygning

llustrasjonsfoto: colourbox.com

Bakgrunn

EUs energipolitikk og lovverk har innvirkning på Norges energipolitikk og hvordan elektrisitetsmarkedet fungerer. Imidlertid er Norge som tredjepart (assosiert gjennom bestemmelsene i Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet) først og fremst på mottakersiden av politiske endringer. Det medfører viktige legitimitetsspørsmål, mest synlig illustrert av ACER-debatten i norske medier.

To nyere EU-politiske tiltak vil sannsynligvis ha langvarig innvirkning på Norge: «Clean Energy for All Europeans» (eller Clean Energy Package, CEP), som ble introdusert i 2016, og Fit for 55 (FF55) fra 2021, som er utformet i tråd med den europeiske grønne giv (European Green Deal - EGD). Fit for 55-pakken samler ny regulering som er utformet for å få Europa til å overholde sine forpliktelser i henhold til Parisavtalen og målet om å redusere utslippene med 55 % frem til 2030.

Både Clean Energy Package og FF55 har viktige implikasjoner for norsk politikkutforming. Den altomfattende karakteren til EGD utgjør imidlertid en ekstra utfordring for Norge. Den krever sektorintegrasjon, som betyr at styringspraksis i vertikalt organiserte departementer må suppleres eller erstattes av mer horisontal, tverrsektoriell koordinering. Hvordan kan Norges offentlige forvaltning takle det brede omfanget av FF55?

Om prosjektet

Prosjektet skal generere kunnskap om aktuelle energipolitiske prosesser i EU med direkte relevans for Norge. Som en del av dette, vil studien undersøke CEPs implikasjoner for Norge med hensyn til energirettferdighet, inkluderende regulering og styring, demokratisk legitimitet samt potensialet for EGD som katalysator for å transformere det norske energisystemet i en mer rettferdig retning.

Dette vil skje gjennom intervjuer med ansatte i departementer og offentlige etater, stortingsrepresentanter som arbeider med EU/energispørsmål, energisektorbedrifter, representanter for kommunene, frivillige organisasjoner samt representanter for forbrukerorganisasjoner.

Prosjektet ledes av Kacper Szulecki fra Senter for utvikling og miljø på Universitetet i Oslo og Jon Birger Skjærseth fra Fridtjof Nansens Institutt, med Solenergiklyngen som partner.
 

Publisert 12. des. 2022 10:31 - Sist endret 18. des. 2023 11:00