En grønn by for alle? En studie av sosiale implikasjoner av elveåpninger i Oslo

Hvordan kan utviklingen av grønn infrastruktur i byene våre også bli sosialt rettferdig?

Bekk renner langs vei i et urbant landskap.

Etter gjenåpningen renner nå Hovinbekken gjennom Tiedemannsparken på Ensjø i Oslo. Foto: Helge Høifødt, Wikimedia Commons. Lisens: CC BY-SA 4.0

Kontaktpersoner

Bakgrunn

Behovet for et grønt skifte som bidrar til å bremse global oppvarming, stanse naturtapet og tilpasse oss nye værmønstre, er akutt, og tiltak må tas på alle geografiske nivå. Oslo er en av mange byer som har iverksatt flere byøkologiske prosjekter med utvikling av såkalt grønn infrastruktur. Samtidig som klima og natur er blitt tatt mer på alvor i byutviklingen, er imidlertid arbeidet med de sosiale utfordringene mindre fremtredende. Flere forskere løfter nå en bekymring for at ny grønn urban infrastruktur kan bidra til økt ulikhet, gentrifisering og fortrenging av mindre velstående grupper i byen.

En viktig utfordring i byutviklingen fremover blir dermed: Hvordan skape et grønt urbant skifte for alle, som ikke bidrar til økt sosial ulikhet? Gjennom å kritisk undersøke sammenhenger mellom utviklingen av ny grønn urban infrastruktur og spørsmål om sosial inkludering og rettferdighet i byutviklingen, søker prosjektet å gi noen svar.

Om prosjektet

Urbane elver og bekker er en sentral grønn infrastruktur i byene våre, og å åpne lukkede vassdrag er blitt et viktig prosjekt i det grønne skiftet i Oslo. Samtidig innebærer åpningen av tidligere lukkede vassdrag en rekke sosiale valg og konsekvenser: Hva slags byrom skapes i forbindelse med elveåpningene, hvordan skapes de og for hvem? Hvordan bruker ulike byutviklere elveåpningen i sine prosjekter, og med hvilke konsekvenser? Hvordan relaterer grønn infrastruktur og elveåpninger seg til spørsmål om politisk økonomi og en markedsorientert byutvikling? Gjennom å se på arbeidet med å åpne bekker og elver i Oslo vil jeg undersøke sammenhenger mellom ny grønn infrastruktur og sosioromlig ulikhet, ekskludering og gentrifisering.

Studien vil se på konkrete caser av elveåpninger i Oslo og undersøke disse fra et sosialt rettferdighets-perspektiv gjennom en rekke kvalitative metoder, som ulike former for intervjuer, observasjoner og tekstanalyser.

Dette er et doktorgradsprosjekt, som utføres av Hannah Sigriddatter Ander på Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo.

Varighet

2024-2028 

Deltakere

Publisert 19. juni 2024 15:57 - Sist endret 19. juni 2024 15:57