English version of this page

Energifattigdom i Norge

Hvordan opplever husholdninger å leve i energifattigdom, og hvor treffsikker er Norges politikk for å redusere problemet?

To hender som varmer seg på en radiator. På radiatoren ligger et par votter.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com


Bakgrunn

Energifattigdom er en situasjon hvor en husholdning ikke er i stand til å få tilgang til energitjenester i hjemmet opp til et sosialt og materielt nødvendig nivå. I Norge, et høyinntektsland med historisk lave strømpriser, har energifattigdom knapt vært på den politiske dagsorden. Mange norske husholdninger vil imidlertid i økende grad risikere å leve med energifattigdom, på grunn av høyere strømpriser, slik som man opplevde vinteren 2021 og 2022. Det finnes lite forskning på dette i norsk kontekst, men de få studiene som finnes viser til at det er et eksisterende problem også i Norge.

Det er behov for å forstå hva som er årsakene til at ulike husholdninger havner i energifattigdom, hvordan det oppleves, og hvordan det håndteres, både i urbane og rurale områder. I tillegg må effekten av den eksisterende politikken og tiltakene som er relevant for energifattigdom, vurderes. Dette er viktig for å informere diskusjonene rundt hva slags politikk og tiltak som har relevans og kan implementeres for å redusere energifattigdom i ulike kontekster i Norge. 

Om prosjektet

Dette doktorgradsprosjektet tar sikte på å forstå sentrale årsaker til og opplevelsene av energifattigdom, og hvordan det håndteres i ulike norske husholdninger. Prosjektet vil også studere effekten av gjeldende og alternativ politikk for å redusere problemet. 

Dette vil gjøres gjennom intervjuer og observasjoner i energifattige husholdninger i både urbane og rurale områder på Østlandet. Utvalget vil bestå av husholdninger i ulike situasjoner ut fra sosioøkonomiske og demografiske faktorer, slik som kjønn, etnisitet, inntekt, husholdningsstørrelse og leieforhold. Det skal også gjennomføres dokumentstudier av politikkdokumenter og offisielle rapporter som er relevante for energifattigdom, og intervjuer med beslutningstakere, byråkrater og andre interessenter.

Basert på funn om husholdningers levde erfaringer og gjeldende energirelevant politikk vil denne politikken bli evaluert. I tillegg vil dokumentstudier av tidligere europeisk forskning på energifattigdom og politikk bidra til å undersøke om det finnes innovative politikk-eksempler som kan være bedre egnet til å bekjempe energifattigdom enn gjeldende politikk i Norge.

Doktorgradsprosjektet ledes av Karianne Krohn Taranger ved Fridtjof Nansens Institutt. Det inngår i forskningsprosjektet PowerPoor og er tilknyttet forskningssenteret Include.

Varighet

2023 - 2026
 

Publisert 8. feb. 2023 11:03 - Sist endret 16. apr. 2024 17:58