English version of this page

Forbrukeres evne til å skifte til bærekraftige energipraksiser: Like forutsetninger eller en urealistisk drøm?

I utviklingen mot et lavutslippssamfunn blir omfattende endringer i politikk og teknologi innført uten at vi helt vet hva konsekvensene blir for forbrukerne. Dette ph.d.-prosjektet undersøker hvilke muligheter ulike husholdninger har til å tilpasse seg disse endringene.

Lekehus med skjerf rundt, plassert på en varmeovn (radiator)

Illustrasjonsfoto: colourbox.com

Bakgrunn

I Norge er det en pågående elektrifisering av ulike sektorer som innebærer omfattende endringer i politikk og teknologi. Det er stadig nye spørsmål som blir viktige i omstillingen til et lavutslippssamfunn, og det er blitt tydelig at husholdninger kommer til å spille en sentral rolle.

En ny nettleie ble innført 1. juli 2022, hvor det gis økonomiske insentiver til forbrukere til å flytte strømbruken til tidspunkter hvor det brukes lite strøm. Den nye nettleien skal spre belastningen på strømnettet mer jevnt, så det ikke blir overbelastet. I tillegg – i en tid hvor strømprisene har skutt i taket – blir det stadig mer relevant med energieffektiviserende tiltak i hjemmet. Elektrisitet står bak mange energikrevende oppgaver, som for eksempel oppvarming og varmtvann.

Det er forbrukerne som er forventet å iverksette disse endringene. Det er de som skal ta i bruk energieffektiviserende tiltak eller flytte forbruket til tider hvor nettet er minst belastet. Dette betyr at det blir viktig å få innsikt i hvordan disse endringene fordeler byrder og goder i samfunnet. Er det noen som kommer bedre ut av det enn andre, og er det i så tilfelle noen endringer som må gjøres? 

Om prosjektet

Dette prosjektet undersøker hvilket handlingsrom ulike husholdninger i Stor-Oslo har til å tilpasse seg endringer som skjer som en konsekvens av det grønne skiftet.

Prosjektet vil kartlegge hvilke muligheter husholdninger har til å være energifleksible eller energieffektive, ved å se på rutinene som utgjør deres strømhverdag.

  1. Energifleksibilitet vil si muligheten personer har til å legge hverdagslige rutiner som for eksempel middagslaging, dusjing eller vask av klær til tidligere eller senere tidspunkter.
  2. Energieffektivitet kan være bruk eller installasjon av nye elektriske apparater som reduserer strømbruk, og det kan være å installere solceller eller etterisolere boligen.

Jeg ønsker å intervjue rundt 40 personer med ulik yrkesbakgrunn om hvordan strøm inngår i deres daglige rutiner i hjemmet. Alt ettersom hvilken jobb man har, tjener man ulikt, man har valgt ulike veier i utdanningssystemet, og man har arbeidshverdager som setter ulike krav til arbeidstid og arbeidsoppgaver. Med forskjellige utgangspunkt kommer muligens forskjellige strømrutiner – hva har dette å si for et norsk samfunn som gjennomgår en elektrifiseringsomstilling?

Innsamling av informasjon gjennom intervjuer er første fase av prosjektet. I fase to er planen å bruke spørreskjemaer som kan nå ut til et større antall personer. Tanken er at disse dataene kan brukes til å teste noen av årsakssammenhengene som dukker opp i intervjuene.

Prosjektet inngår i forskningssenteret Include og ledes av Eivind Hjort Matthiasen ved Fridtjof Nansens Institutt. Veiledere er Magne Flemmen ved Universitet i Oslo og Tor Håkon Jackson Inderberg ved Fridtjof Nansens Institutt. 

Varighet

2021-2025
 

Publisert 3. nov. 2022 11:15 - Sist endret 29. apr. 2024 22:31