English version of this page

Hvordan kan kommuner samarbeide med næringsaktører for å bidra til en mer sirkulær økonomi?

En mer sirkulær økonomi, som bidrar til å redusere uttak av planetens ressurser og redusere avfall, anses som avgjørende for å begrense klimaendringene og tap av biologisk mangfold. Dette ph.d.-prosjektet undersøker hvordan kommuner kan bruke samarbeid som styringsverktøy for å bidra til en mer sirkulær økonomi. 

Tegning av personer som samarbeider

Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Bakgrunn

Omstilling til en mer sirkulær økonomi anses som et nødvendig steg på veien mot lavutslippssamfunnet og er høyt på den politiske agendaen både internasjonalt og nasjonalt. For å lykkes med en omstilling til sirkulær økonomi er samarbeid på tvers av sektorer vesentlig, og det argumenteres for at kommuner med tette koblinger til lokalt næringsliv og innbyggerne har gode forutsetninger for å bidra til gode samarbeidsrelasjoner. Til tross for at samarbeid stadig brukes i større grad som styringsverktøy for å håndtere ulike komplekse samfunnsutfordringer, er det fortsatt uklart hva som skal til for å lykkes med samarbeid og hvordan ulike hensyn kan balanseres. Prosjektet vil bidra med kunnskap om hva som skal til for å lykkes med samarbeid. Det er viktig for å forstå hvordan samarbeid som styringsverktøy kan brukes for å håndtere komplekse samfunnsutfordringer.


Om prosjektet

Prosjektets formål er å undersøke hva som skal til for å lykkes med samarbeid i form av å oppnå kokrete resultater som økt sirkularitet, og hvordan hensynet til effektiv måloppnåelse balanseres mot andre hensyn som legitimitet og demokratisk ansvarlighet. 

For å undersøke dette vil jeg gjøre dybdestudier i Asker kommune og Oslo kommune, som samarbeider med andre aktører om sirkulære løsninger. Jeg gjennomfører både observasjon, dokumentanalyse og intervjuer. I tillegg vil jeg benytte data fra en åpen database med case av samarbeid fra ulike sektorer og land for å kunne gjennomføre en kvalitativ komparativ analyse av hva som skal til for å oppnå ulike ønskede resultater av samarbeid.


Samarbeid

Prosjektet ledes av Ingrid Christensen ved CICERO Senter for klimaforskning. Veiledere er Signy Irene Vabo ved Universitetet i Oslo, Eva Sørensen ved Roskilde Universitet og Anders Tønnesen ved CICERO Senter for klimaforskning.

Varighet

2021-2025
 

Publisert 3. jan. 2023 12:59 - Sist endret 14. mai 2024 16:59