English version of this page

Virkelig offentlige byrom i nylig etablerte urbane boligområder

Hvordan kan beslutningstakere, planleggere, private utbyggere og arkitekter skape velfungerende og gode byrom?

Elv renner forbi boligblokker.

Nydalen i Oslo har gjennomgått store endringer og blitt et tettbefolket boligområde. Det er et av områdene prosjektet vil se på. Foto: Algkalv, Wikimedia Commons

Bakgrunn

Utvikling av kompakte byer og tettsteder fremmes som et sentralt bidrag til det grønne skiftet. I denne prosessen blir tidligere industriområder transformert til multifunksjonelle urbane boligområder. Kompakt byutvikling og fortetting fører til høy arealutnyttelse og kan legge press på eksisterende offentlige rom og gjøre det vanskelig å etablere nye fellesrom, særlig i en situasjon hvor mye av byutviklingen skjer gjennom enkeltprosjekter fremmet av private utbyggere. 

Om prosjektet

I dette prosjektet undersøker jeg hva som utgjør velfungerende og gode byrom i nylig etablerte urbane boligområder. Ved å belyse erfaringer og utfordringer fra transformasjonsområder kan prosjektet gi innsikt i hvordan beslutningstakere, planleggere, private utbyggere og arkitekter kan skape velfungerende og gode byrom i nye urbane boligområder.

Gjennom en kvalitativ casestudie, undersøker jeg nettverket av offentlig tilgjengelige byrom i Kværnerbyen, Nydalen og på Vollebekk. Jeg innhenter perspektiver fra kommune, utbyggere, arkitekter og innbyggere involvert i planleggingen, utbyggingen og driften av områdene. Videre diskuterer jeg hvordan arkitekter, planleggere og beslutningstakere i større grad kan legge til rette for mangfoldige og inkluderende offentlige rom i sine byutviklingsprosjekter.

Prosjektet undersøker:

  • hvilke visjoner og rammevilkår som lå til grunn for caseområdenes transformasjon fra industriområde til multifunksjonelle urbane boligområder.
  • hvordan kommunale aktører, private utbyggere og arkitekter erfarer planleggingen, utbyggingen og vedlikeholdet av nylig etablerte boligområder.
  • hvordan innbyggere bruker og opplever byrommene.

Dette doktorgradsprosjektet er en del av prosjektet Virkelig offentlige byrom ved Include. 

Samarbeid

Prosjektet ledes av ph.d.-stipendiat Sigrid Jerpstad og er et samarbeid mellom hennes arbeidsgiver Rambøll Management Consulting AS og Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, Universitetet i Oslo. Prosjektet er finansiert gjennom Norges Forskningsråds nærings-ph.d.-ordning, som har som formål å øke forskningsinnsatsen og forskerkompetansen i næringslivet, og av stiftelsen Rambøll Fonden. Veiledere er professor i samfunnsgeografi Per Gunnar Røe og manager i Rambøll Ronny Kristiansen. 

Varighet

2022-2026
 

Publisert 10. feb. 2023 10:31 - Sist endret 11. juni 2024 03:27