English version of this page

Ung klimaledelse

Prosjektet vil undersøke hvordan økt medvirkning fra barn og unge kan styrke kommunenes arbeid med omstilling til lavutslippssamfunnet.

Bakgrunn

Asker kommune har per i dag ikke god og systematisk kunnskap om hvordan barn og unge bruker nærområdene sine og hva de synes om dem. Samtidig er det behov for å legge til rette for et relevant samarbeid mellom skolene og andre deler av kommunen, for å ivareta Demokrati og medborgerskap som et nytt tverrfaglig tema i Kunnskapsløftet 2020.

Om prosjektet

Prosjektet skal bidra til omstilling til lavutslippssamfunnet gjennom økt medvirkning fra barn og unge. Barn og unge skal få en reell stemme i utviklingen av nærmiljøene i Asker, i tråd med Barnekonvensjonen og Plan- og bygningsloven.

I skolen vil prosjektet inngå som en del av Demokrat og medborgerskap. I tillegg er det høyst relevant for de andre tverrfaglige temaene i skolen: bærekraftig utvikling, livsmestring og folkehelse. Dette er derfor et prosjekt som både planmyndigheter og skolen vil kunne dra nytte av.

Prosjektet vil benytte deltagende design, intervjuer og arbeidsmøter, og eksperimenter med plattformer for samskaping og dialog. Vi vil legge til rette for en prosess der ungdomsrådet og De unges kommunestyre får fortelle hvordan de ønsker å medvirke i arbeidet med implementering av klimaplanen.

Prøve ut nye løsninger i forbindelse med stedsutvikling i de områdene som har opprettet lokalsamfunnsutvalg og innbyggertorg (Heggedal, Slemmestad og Tofte). I denne første fasen vil vi samarbeide med barneskoler på mellomtrinnet.

Samarbeid

Deltakere: Institutt for pedagogikk (IPED) på UiO og Asker kommune

Prosjektleder: Ole Smørdal, IPED (ole.smordal@uv.uio.no)

Varighet

2021-2024

Publisert 3. nov. 2022 11:15 - Sist endret 26. juni 2024 17:00

Kontakt

Deltakere

Detaljert oversikt over deltakere